Sunday, July 5, 2020

KUIH BIJAN @ KUIH BOM

Teks Nor Affizar Ibrahim

Kuih bjian@Kuih bom bijan

Bunyi namanya, barangkali sedikit menggerunkan. Tetapi percayalah, kuih ini memang sedap untuk dicuba.

Kuih bom atau juga dikenali sebagai kuih bom bijan sebenyarnya adalah sejenis kuih Melayu yang dibuat daripada tepung pulut atau gandum.
Selain itu, ada juga yang menggantikan tepung dengan ubi keledek untuk menghasilkan kuih ini.

Terpulanglah, ikut cita rasa anda!

Kuih bijan ini  berintikan  kelapa manis namun, ada juga yang menukarkan intinya kepada inti kacang hijau. Ini juga terpulang selera anda!

Untuk membuatnya, adunan tepung dibancuh menjadi doh. Kemudian, ia dibentuk bulat-bulat dan diisikan inti di dalamnya.

Selepas itu barulah disalut dengan bijan.

Kuih ini digoreng dengan minyak masak menggunakan api serdahana perlahan sehingga ia kekuningan dan di angkat, dan seterusnya sedia untuk dihidangkan.

Bahan-bahan membuah doh:
1paket tepung pulut
Air
Garam secukup rasa


Cara membuat doh:
Satukan tepung pulut, tepung dan garam. Bancuh dengan air sedikit-sedikit hingga menjadi doh yang tak melekat di tangan.
Jika terlembik, tambahkan setengah sudu tepung setiap kali memasukkannya.


 Bahan-bahan membuat inti:
1 biji kelapa muda diparut putih
1/2 cawan gula merah/gula melaka di racik halus - guna 1 kpg gula Melaka
1 cawan gula pasir
1/2 cawan kelapa parut muda
2 sudu besar tepung kanji
1 cawan air
Daun pandan

Cara membuat Inti:
Masukkan kelapa, gula melaka gula, air dan daun pandan dalam kuali.
Kacau rata dan biarkan hingga kering.

Cara membuat kuih bom:
-       Sapu sedikit minyak pada tapak tangan. Ambil adunan, leperkan dan masukkan inti.
-       Cantumkan bahagian leper tadi hujung ke hujung. Bulatkannya dengan kemas.

-       Terus digolek golek ke dalam bekas bijan hingga seluruh kuih diselaputi bijan. Akhir sekali layangkan antara 2 tapak tangan agar bijan yang tidak melekat akan jatuh dengan sendiri.

-       Goreng kuih bom dalam minyak terendam dengan api sederhana pada 5 minit permulaan. Kemudian baru besarkan api sambil kacau digolek golek dalam kuali sehingga agak kekuningan. Jangan lama, nanti meletup.


Tips:
-      -  Jangan terus goreng kuih bom yang telah siap dimasukkan inti. Jika anda terus goreng, kuih bom anda akan mengelembung dan pecah atau meletup.

-       -Jika buat malam, biarkan dalam dulang dan tutup dengan kain bersih. Goreng pagi esoknya. Jika nak makan petang.buat pagi dan goreng petang




No comments:

Post a Comment