Saturday, December 26, 2020

Kuih Sagu Gula Melaka

Teks Nor Affizar Ibrahim

Kuih Sagu Gula Melaka

 

Pemanis mulut, Kuih Sagu Gula Melaka antara pemanis yang sangat disukai dan sedap dimakan ketika berbuka puasa atau pada bulan Ramadan.

Bagi yang inginkan resepi mudah, patut cuba buat pemanis ini. Ia bukan sahaja mudah disediakan, bahan yang diperlukan untuk membuat hidangan juga  tidak banyak dan mudah diperolehi. 
 
Namun,  ada beberap tip yang saya ingin kongsikan untuk membuat kuih ini. Pertama, bagi memastikan sagu berbutir, tidak melekat dan tidak hancur, sagu tidak perlu dibasuh. Ia supaya sagu tidak hancur semasa direbus.

Sagu juga perlu direbus dengan air yang banyak dan selepas sagu masak, lalukan sagu di bawah air paip yang mengalir untuk menghilangkan kanjinya. Dengan cara ini sagu tidak akan melekat dan akan jadi berbutir serta nampak lebih cantik  serta menyelerakan.

Untuk menjadi hidangan ini lebih segar dan menarik, pilihlah padanan warna sesuai, cantik serta memikat.

Pelengkap pemanis mulut ini ialah santan atau susu cair. Namun ia juga boleh juga dimakan bersama susu segar untuk lebih sihat, terpulanglah  mengikut selera dan citarasa masing-masing

 

 

Bahan-bahan

1 cawan sagu

6 Cawan air

 

Cara masak sagu

1. Renehkan air dalam periuk atau kuali.

2. Apabila sudah mendidih, masukkan sagu. Masak sehingga jernih.

3. Tapis dan lalukan bawah air untuk toskan.

4. Bahagi kepada beberapa bekas ikut pada warna yang anda hendak buat.

5. Warnakan sagu dengan perwarna yang anda inginkan. Biarkan dalam 20 minit.

6. Lalukan sekali lagi di bawah air. Dan boleh simpan dalam peti sejuk.

 

Bahan untuk air gula

 2 ketul gula melaka

 4 sudu gula merah

 2½ cawan air

 2 helai daun pandan

 

Cara masak kuah gula melaka

Masukkan air, daun pandan dan 2 ketul hula melaka dalam periuk

Pasang api untuk renehkan

Biarkan sehingga hancur gula melaka.

Masukkan gula merah atau gula perang

Masak sehingga likat sikit, tutup api.

 

 

 

Susu cair atau santan yang sudah dimasakkan,gaulkan dengan sedikit garam.

 


No comments:

Post a Comment