Teks Nor Affizar Ibrahim
Kuih Sagu Gula Melaka
Pemanis mulut, Kuih Sagu Gula Melaka antara pemanis yang
sangat disukai dan sedap dimakan ketika berbuka puasa atau pada bulan Ramadan.
Sagu juga perlu
direbus dengan air yang banyak dan selepas sagu masak, lalukan sagu di bawah
air paip yang mengalir untuk menghilangkan kanjinya. Dengan cara ini sagu tidak
akan melekat dan akan jadi berbutir serta nampak lebih cantik serta menyelerakan.
Untuk menjadi
hidangan ini lebih segar dan menarik, pilihlah padanan warna sesuai, cantik
serta memikat.
Pelengkap pemanis
mulut ini ialah santan atau susu cair. Namun ia juga boleh juga dimakan bersama
susu segar untuk lebih sihat, terpulanglah
mengikut selera dan citarasa masing-masing
Bahan-bahan
1 cawan sagu
6 Cawan air
Cara masak sagu
1. Renehkan air dalam periuk atau kuali.
2. Apabila sudah mendidih, masukkan sagu. Masak sehingga
jernih.
3. Tapis dan lalukan bawah air untuk toskan.
4. Bahagi kepada beberapa bekas ikut pada warna yang anda
hendak buat.
5. Warnakan sagu dengan perwarna yang anda inginkan. Biarkan
dalam 20 minit.
6. Lalukan sekali lagi di bawah air. Dan boleh simpan dalam
peti sejuk.
2 ketul gula melaka
4 sudu gula merah
2½ cawan air
2 helai daun pandan
Cara masak kuah gula melaka
Masukkan air, daun pandan dan 2 ketul hula melaka dalam
periuk
Pasang api untuk renehkan
Biarkan sehingga hancur gula melaka.
Masukkan gula merah atau gula perang
Masak sehingga likat sikit, tutup api.
Susu cair atau santan yang sudah dimasakkan,gaulkan dengan
sedikit garam.
No comments:
Post a Comment