Char
Kuetiau Impiana
HIDANGAN char kuetiau sememangnya tidak perlu
diperkenalkan lagi kerana daripada orang dewasa hinggalah anak kecil, tahu dan
tidak keterlaluan jika dikatakan ramai yang menyukainya.
Hidangan itu sedap dimakan sama ada untuk sarapan pagi,
tengah hari dan petang mahupun waktu malam. Apatah lagi ia agak senang
disediakan.
Bagaimanapun, setiap individu tentu ada cara dan rahsia
tersendiri untuk memasak char kuetiau demi memastikannya sedap dan tidak sama
dengan hidangan yang dimasak oleh orang lain.
Kongsi resepi
Justeru,minggu ini saya menjemput Chef Junior Sous,
Saipon Long Ahmad dari Restoran Tonka Bean Cafe, Hotel Impiana Kuala Lumpur
untuk berkongsi rahsia dan resipi bagi menyediakan hidangan char kuetiau.
Antara kelainannya ialah menggunakan sos kuetiau dalam
masakan dan untuk lebih sedap, penggunaan rencah hidangan laut seperti udang,
sotong dan kerang dalam sajian dilebihkan.
Untuk tahu sedap atau tidak, selepas ini mungkin boleh
mencubanya dan bandingkan juga cara masakan char kuetiau anda sebelum ini. Jika
resipi yang diberikan jurumasak berpengalaman lebih sedap lagi, tidak salah
jika anda ingin meniru.
Terima
kasih: Chef Junior Sous, Saipon Long Ahmad dari Restoran Tonka Bean Cafe, Hotel
Impiana Kuala Lumpur.
Bahan-bahan
2 sudu besar minyak masak
2 sudu kecil bawang putih
10 ekor udang harimau
100 gram isi ayam direbus separuh masak
100 gram sotong direbus separuh masak
250 gram kuetiau
2 sudu besar cili giling
50 gram tauge
50 gram daun kuchai
2 biji telur
20 gram kerang
Sos kuetiau
Bahan-bahan untuk sos kuetiau
20 gram kicap cair
35 gram kicap
pekat
20 gram sos ikan
35ml sos tiram
CARA
membuat sos kuetiau;
Masukkan semua bahan ke dalam bekas dan gaul sehingga
sebati.
Cara
membuatnya
1. Masukkan sedikit minyak dalam kuali dan goreng bawang
putih selama tiga minit. Kemudian masukkan telur.
2. Masukkan udang, ayam dan sotong yang sudah direbus
separuh masak.
3. Masukkan kuetiau dan goreng sehingga wangi.
4. Kecilkan api dan masukkan cili giling dan gaul hingga
sebati.
5. Masukkan sos kuetiau dan kacau hingga sebati.
6. Masukkan tauge dan
daun kucai, jangan masak terlalu lama
No comments:
Post a Comment