Monday, October 15, 2018

Puding Cuka Strawberi


Puding Cuka Strawberi



PEMANIS mulut, puding memang sukar hendak ditolak. Ramai yang menyukainya baik kanak-kanak atau orang dewasa. Lebih-lebih lagi, puding boleh didapati dalam pelbagai jenis rasa. 

Anda sendiri mungkin sudah mencuba aneka jenis puding, tidak kiralah sama ada yang manis, lemak atau masam.
   
Bagaimanapun, ada juga yang terlalu kreatif kerana menambahkan ramuan membuat puding dengan bahan sampingan atau tambahan lain supaya memberikan kelainan rasa.
   
Untuk anda yang gemar mencuba dan inginkan sesuatu berbeza, minggu ini ditampilkan resipi puding istimewa.
   
Jurumasak berpengalaman

Resipi puding yang dicipta oleh jurumasak berpengalaman ini mungkin tidak sama atau belum pernah dicuba sebelum ini.
   
Antara bahan istimewa yang dicampurkan ialah enzim buah naga dan cuka perisa strawberi. Untuk ketahui rasa sebenarnya, cubalah membuatnya sendiri dan mungkin satu mangkuk belum mampu memberikan kepuasan kepada anda.
   
Bahan-bahan
(Untuk hidangan 15 orang)

* 50 gm serbuk gelatin (yang halal)
* 100 gm strawberi
           
 Hiasan:
           
 * 300 ml enzim buah naga
 * 300 ml madu
           
 Cara membuatnya
           
 1. Didih cuka dan masukkan gelatin.
 2. Biarkan bahan yang dididih menjadi likat.
 3. Apabila sudah cukup masak tuangkan dalam mangkuk.
 4. Puding sudah keras dan sejuk dipotong menjadi kiub kecil.
 5. Masukkan puding kiub dipotong ke dalam bekas dan letakkan ais yang sudah dikisar di atasnya.
 6. Hiaskan di atasnya dengan strawberi dan madu.
           
Terima kasih: Chef Lo Tian Sio dari Restoran Toh Lee, Hotel Nikko Kuala Lumpur.

          

No comments:

Post a Comment