Koleksi Kulinari
Roti
perata coklat pisang
Oleh
Nor Affizar Ibrahim
Roti
perata atau lebih dikenali sebagai roti canai adalah antara makanan kegemaran
rakyat Malaysia.
Makanan
yang diperbuat daripada tepung gandum ini, enak dicicah dengan kuah kari atau
dal.
Lazimnya,
untuk merasakan keenakan roti perata, kebanyakan lebih senang menikmatinya di
warung ataupun di restoran kerana untuk membuat hidangan ini, agak rumit dan
memerlukan kemahiran.
Namun,
untuk memudahkan makanan ini dihidangkan di rumah dan pada bilabila masa, kini
ia diperkenalkan dalam jenis makanan sejuk beku.
Justeru,
bagi mereka yang teringin untuk menikmati roti perata, tetapi malas keluar
makan di luar, bolehlah memilih roti perata sejuk beku sebagai pilihan kerana
ia mudah disediakan.
Tanpa
perlu bersusah payah, letak saja roti perata sejuk beku di dalam kuali, tidak
sampai 10 minit, ia sudah pun masak dan boleh dimakan.
Malah,
roti perata sejuk beku boleh disimpan lama sehingga tiga bulan, sekali gus anda
boleh simpan stok di rumah dan jika teringin, terus saja memasaknya.
Hidangan kreatif
Lebih
menarik, roti perata sejuk beku boleh dipelbagaikan menjadi hidangan kreatif
yang lebih enak dan membangkitkan selera.
Minggu
ini, Aroma Kulinari berkongsi resipi roti perata coklat pisang yang menggunakan
roti perata sejuk beku sebagai bahan utama.
Resipi
ini sesuai untuk anda yang sukakan kelainan atau mahu bertukar cita rasa kepada
sesuatu yang manis dan rangup.
Dengan
adunan coklat cair, pisang dan keju sebagai bahan tambahan, ia memberikan rasa
manis yang menambat selera.
Hidangan
ini pastinya disukai kanakkanak yang biasanya tidak suka mencecah roti perata
bersama kuah kari atau dal.
Info
Roti
perata atau roti canai
-
Biasanya dijadikan hidangan sarapan atau minum petang.
-
Bahan untuk membuatnya ialah tepung gandum, air dan garam.
-
Dihasilkan daripada tepung gandum yang diuli menjadi doh, kemudian ditempa
seperti lempeng dan seterusnya dibakar.
- Sedap dimakan bersama dal, kari atau sambal
No comments:
Post a Comment