Tuesday, August 14, 2018

Roti Perata Coklat Pisang

Koleksi Kulinari


Roti perata coklat pisang

Oleh Nor Affizar Ibrahim

Roti perata atau lebih dikenali sebagai roti canai adalah antara makanan kegemaran rakyat Malaysia.
           
Makanan yang diperbuat daripada tepung gandum ini, enak dicicah dengan kuah kari atau dal.

Lazimnya, untuk merasakan keenakan roti perata, kebanyakan lebih senang menikmatinya di warung ataupun di restoran kerana untuk membuat hidangan ini, agak rumit dan memerlukan kemahiran.
           
Namun, untuk memudahkan makanan ini dihidangkan di rumah dan pada bilabila masa, kini ia diperkenalkan dalam jenis makanan sejuk beku.
           
Justeru, bagi mereka yang teringin untuk menikmati roti perata, tetapi malas keluar makan di luar, bolehlah memilih roti perata sejuk beku sebagai pilihan kerana ia mudah disediakan.
           
Tanpa perlu bersusah payah, letak saja roti perata sejuk beku di dalam kuali, tidak sampai 10 minit, ia sudah pun masak dan boleh dimakan.

Malah, roti perata sejuk beku boleh disimpan lama sehingga tiga bulan, sekali gus anda boleh simpan stok di rumah dan jika teringin, terus saja memasaknya.
           
Hidangan kreatif
           


Lebih menarik, roti perata sejuk beku boleh dipelbagaikan menjadi hidangan kreatif yang lebih enak dan membangkitkan selera.
           
Minggu ini, Aroma Kulinari berkongsi resipi roti perata coklat pisang yang menggunakan roti perata sejuk beku sebagai bahan utama.

Resipi ini sesuai untuk anda yang sukakan kelainan atau mahu bertukar cita rasa kepada sesuatu yang manis dan rangup.
           
Dengan adunan coklat cair, pisang dan keju sebagai bahan tambahan, ia memberikan rasa manis yang menambat selera.
           
Hidangan ini pastinya disukai kanakkanak yang biasanya tidak suka mencecah roti perata bersama kuah kari atau dal.
           

Info
           
Roti perata atau roti canai
           
- Biasanya dijadikan hidangan sarapan atau minum petang.
           
- Bahan untuk membuatnya ialah tepung gandum, air dan garam.
           
- Dihasilkan daripada tepung gandum yang diuli menjadi doh, kemudian ditempa seperti lempeng dan seterusnya dibakar.
           

- Sedap dimakan bersama dal, kari atau sambal

No comments:

Post a Comment