Thursday, November 15, 2018

Paf Croissant Bluberi dan Raspberi

Teks Nor Affizar Ibrahim








Apakah sarapan anda pagi ini? Menu masakan Melayu atau pun barat?
Sesekali enak juga bertukar selera dengan hidangan sarapan barat.
Apa kata anda cuba buat Paf Croissant Bluberi dan Raspberi. Rasanya memang tidak mengecewkakan kerana ia diadun dengan buah-buahan bercita rasa masam manis bersama campuran mentega, krim keju dan susu segar.
Enak sekali! Hidangan ini juga boleh dijadikan pencuci mulut.

Bahan-bahan:
* 4 croissant besar, dipotong menjadi kepingan (kira-kira 6 cawan penuh)
* 1/2 cawan bluberi segar atau beku
* 1/2 cawan raspberi segar atau beku
* 8 aun krim keju, dilembutkan
* 2/3 cawan gula pasir
* 2 telur besar
* 1 sudu vanila
* 3/4 cawan susu segar
Cara menyediakannya:
* Panaskan ketuhar hingga 350 darjah F.
* Letakkan kepingan croissant yang sudah dipotong kecil ke dalam bekas.
* Taburkan bluberi dan raspberi di atasnya.

* Sementara itu, dalam bekas lain pukul keju krim dan gula sehingga kembang.

* Masukkan pula telur dan vanilla, kemudian pukul sehingga secara.
* Selepas itu tuang perlahan-lahan  susu segar dalam aduna itu.
* Langkah seterusnya, tuangkan campuran secara merata ke atas kepingan croissant tadi. * * Pastikan semua kepingan crossaint itu bersalut dengan adunan itu.
* Biarkan seketika 10 hingga 15 minit.
* Bakar selama 35 hingga 40 minit atau sehingga bahagian di tengah coklat keemasan.
* Siap. Hidangkan panas dengan gula aising yang ditaburi di atasnya.


Nota Resipi

* Croissants dibuat dalam pelbagai saiz Untuk memastikan sukatan yang cukup, pastikan ada kira-kira 6 cawan penuh crossaint yang dipotong.
* Croissant ringan dan lembut, jadi cecair diserap dengan cepat. Sekiranya anda menggunakan jenis roti yang berbeza, sesuaikan waktu dibiarkan seketika
* Resipi ini mudah dan anda boleh juga menggantikan rasberi dan bluberi dengan buah-buahan lain untuk memenuhi citarasa sendiri.

No comments:

Post a Comment